Erstat

Øvelserne i denne kategori retter sig mod svimmelhed og ubalance som følge af fx. blodprod el. blødning i hjernen, hjernerystelse, sygdomme i muskler og led. Øvelserne kan også anvendes hvis begge balanceorganer fungerer dårligt.

Øvelserne har til formål at øge den resterende balancefunktion i det indre øre, samt at erstatte den tabte balancefunktion ved at stabilisere synet og kroppen. Erstatningsstrategierne omfatter anvendelse af visuelle signaler og signaler fra hud, led og muskler. Disse øvelser bruges til at forbedre programmeringen af hjernen for at forbedre stabiliteten af synet og kroppen. En skade eller sygdom i balancesystemet fører til en ændring i den relative afhængighed af synet og informationer fra kroppen. Adfærdsmæssige og miljømæssige ændringer, skal også foretages, såsom at sikre tilstrækkelig belysning, skridsikre gulve, planlægning af bevægelse og begynde med træning i en siddende stilling for at reducere risikoen for fald.

Sygdomme


Blodprop i hjernen

Hjernerystelse

Svækket syn

Svækkelse af muskler & led

Skade i begge balanceorganer

Info


Ved at styrke de signaler der kommer fra synet og kroppen, omprogrammeres hjernen til en bedre balance. Dette kaldes erstatning.

 

MORTEN FRIIS
Overlæge PhD

Svimmelhedsklinikken

Aleris Hospitaler