Genopret

Disse øvelser retter sig mod ensidig skade eller nedsat funktion af balanceorganet. Det vil typisk forekomme ved fx. virus på balance-nerven, infektion i balanceorganet, knude på høre-balancenerven eller Menieres sygdom i det ene øre.

Øvelserne i denne kategori er baseret på en langsigtet forbedring i balancesystemets evne til at tilpasse sig hovedets bevægelse. Det opnås bedst ved bevægelse af et billede på tværs af nethinden. Den bedste måde til at opnå en forbedring er, at frembringe et fejlsignal så hjernen gradvist lærer at formindske fejlsignalet. Patienten opfordres til at fortsætte, selv om symptomerne stiger og koncentration om opgaven er derfor påkrævet. Tilpasningen er frekvens specifik, dvs det sker til den frekvens som praktiseres. Patienten skal arbejde inden for rammerne af han eller hendes evne. Øvelser skal helst afspejle de forskellige miljøer, hvor den enkelte udfører hans eller hendes normale bevægelser.

Sygdomme


Virus på balancenerven

Infektion i balanceorganet

Menieres sygdom, ensidig

Indre øre skade

Blodprop i indre øre

Info


Din hjerne har evnen til at tilpasse sig en dysfunktion i balanceorganet ved at ændre, hvordan den registrerer verden. Dette kaldes genopretning.

 

MORTEN FRIIS
Overlæge PhD

Svimmelhedsklinikken

Aleris Hospitaler